Page 2 of 2

Tallisker

Posted: 18 Oct 2005, 13:50
by Impracing
Nailed it in one, Edwin! :lol:

Posted: 18 Oct 2005, 14:07
by Vegard
"And now for something completely different:"

Hvorfor heter det single-malt? Finnes det ikke twin-malt?

Posted: 18 Oct 2005, 14:12
by bk
..eller hvorfor heter det ikke MonoMalt og DuplexMalt evt PolyMalt? 8)

Posted: 18 Oct 2005, 14:24
by Vegard
Åh.. Er Malt en norsk betegnelse på hvor ganger kornet er malt? Eller snakker vi om malt som kommer fra bygg?

Da min far er ivrig maltølbrygger burde jeg selvfølgelig vite dette. På grunn av at jeg verken liker whisky eller maltøl har min interesse (desverre i dette tilfellet)favnet andre ting.

En venninne av meg brukte tidligere å drikke Jim Beam og Cola (Dette er fjortisdrikk, er det ikke?) Da hennes far brygget maltøl, brukte han Colaflasker til å oppbevare maltøl i. Dette resulterte så i at min venninne drakk Jim Beam og maltøl. Jim Beam er jo destillert maltøl so to speak! Poorly destillert vel og merke.
Nuvel. Tidenes digresjon? :)

Malt en gang

Posted: 18 Oct 2005, 17:04
by Impracing
Sinlgle malt er motsetningen til blandingsvare, der flere typer blandes sammen for å lage et konsistent ferdig produkt. (Blended Scotch Whisky...
yecch :o) )
Og hvorfor malt - ikke lakkert? Eller som svenskene sa en gang i verden, da et tysk bilmerke hadde jernoksyd-problemer: Opel ar som Gevalia - alltid nysrostad! Gevalia var altså et svenske kaffe-merke som hadde som slagord "alltid nyrostad".

Og Birgs, twin malt er beskrivelsen på synet etter at man har fått i seg et kvantum single malt: Man ser allting dobbelt! :D

Minimun wage

Posted: 14 Dec 2005, 18:48
by hospital44505
Dag-Henning Nielsen wrote:Hei Knut ! - hvis de "uoriginale endeleddene" ikke skiller seg vesentlig fra de originale i utseende, dimmensjon og utførelse er det ingen som sier noen ting.
I would definatly not pay more than minimum wage for advice like that.

Posted: 14 Dec 2005, 18:59
by bk
hmm, den robotposteren virket jo halvvegs intelligent! er AI endelig et faktum???

Posted: 14 Dec 2005, 20:20
by Peder Nielsen
Hehehhe, den var herlig! Århundreds post! :lol:

Posted: 15 Dec 2005, 09:22
by Ole-Jørgen
Vegard wrote:Åh.. Er Malt en norsk betegnelse på hvor ganger kornet er malt? Eller snakker vi om malt som kommer fra bygg?

Da min far er ivrig maltølbrygger burde jeg selvfølgelig vite dette. På grunn av at jeg verken liker whisky eller maltøl har min interesse (desverre i dette tilfellet)favnet andre ting.

En venninne av meg brukte tidligere å drikke Jim Beam og Cola (Dette er fjortisdrikk, er det ikke?) Da hennes far brygget maltøl, brukte han Colaflasker til å oppbevare maltøl i. Dette resulterte så i at min venninne drakk Jim Beam og maltøl. Jim Beam er jo destillert maltøl so to speak! Poorly destillert vel og merke.
Nuvel. Tidenes digresjon? :)
Mer OT.

Malt er, ganske riktig, det du får etter at bygget, eller hveten for den saks skyld, er malt. For ølbrygging er det viktig at kjernen knuses mens skallet er intakt. Liker ikke maltøl? Hva slags øl liker du da?

http://www.norbrygg.no/

Posted: 15 Dec 2005, 09:59
by Vegard
Nå er jeg ikke sikker på om vi mener det samme, men siden du åpenbart brygger på noe, (pun intended :) ) har du hørt om Stjørdalsøl? Her oppe omtaler vi Stjørdalsøl som maltøl. DÈT liker jeg ikke...

Posted: 15 Dec 2005, 10:28
by Ole-Jørgen
Vegard wrote:Nå er jeg ikke sikker på om vi mener det samme, men siden du åpenbart brygger på noe, (pun intended :) ) har du hørt om Stjørdalsøl? Her oppe omtaler vi Stjørdalsøl som maltøl. DÈT liker jeg ikke...
Ølet du kjøper i butikken inneholder stort sett det samme - Vann, malt, humle og gjær. Når jeg brygger øl bruker jeg så og si samme fremgangsmåte som bryggeriene. Her er en forenklet forklaring: Fra varmtvannstanken risles vannet over og gjennom malten før det går videre til vørterkokeren. Her kokes det opp og tilsettes humle, før det kjøles ned igjen og tappes over på gjærkar. Deretter lagres ølet til det er ferdig.

Hvordan Stjørdalsøl fremstilles har jeg ingen idé om, men i denne prosessen finnes det ingen snarveier, dersom resultatet skal være drikkbart.

På lørdag er det julebord i Jekkeklubben - der blir det særvert klubbøl med egne etiketter, som overgår nesten alt av det kommersielle profittølet. Det er med øl som med gamle biler - du kommer langt med litt entusiasme (og et sveiseapparat). Skål!

Så var det den Impen da...

Posted: 15 Dec 2005, 10:37
by Vegard
Stjørdalsøl:

http://tradisjoner.no/oppskrift1322.html

http://home.online.no/~gretafs/maltol/9908.htm

Det finnes faktisk en sang om det:

http://www.rotmomusikken.com/hr_stjordalsol.htm

Sitat: "Dette Stjørdalsølet er berykta for sin smak, uberegnelige alkoholmengde og magiske innvirkning på balanseorganet.
-Hans Rotmo"

Knock yerselves out!